Egenøvelse

 Dette er et forslag til individuell øvelse, som kan brukes hele året.

   

Ikke alle instrumenter er like lett å ta med på feriereise, eller på weekendtur, og da kan du risikere at det blir liggene hjemme og stivne. Munnstykket kan du alltid ha med, og det glir lett igjenom alle sikkerhetskontroller.

Du trenger bare å gi munnstykket en  blås ca 10-20 min. hver dag, så holder du deg selv i god form.

På munnstykket kan du spille lange toner, lyse toner og dype toner. Du kan øver på skalaer, melodier, raske støt osv.

Munnstykket er svært nabovennlig. Ja, du kan godt ha det med på sightseeing, handlerunde, på fjelltur, eller på stranden og ta deg en blås i ny og ne.

Det er nyttig å varme opp bare på munnstykket før du spiller på instrumentet. Det gjør godt for lunger og lepper.

Dersom du fester en liten bit (ca 20 cm) av hageslangen til munnstykket, får du en bedre tone. Men du kan også holde rundt med hendene.

Lykke til!

Her er noen notelinjer å øve etter. Hold lett i munnstykket uten å presse det mot leppene.

Start med den første dype "melodien" og prøv å komme høyere for hver gang - hele tiden uten å presse munnstykket mot leppene..

 

 

Instrument Care and Maintenance
by
BOOSEY & HAWKES
(MUSICAL INSTRUMENTS) LTD

Special edition dedicated to Boenes Brass

 

 Enkel instrumentvedlikehold man lett kan gjøre på egenhånd.

 

 

 

De to viktigste faktorene å huske på i omsorg for messinginstrument er renslighet og regelmessig smøring.

Dersom det er mulig: Legg instrumentet evt. først en stund nedsenket i lunkent vann og skyll instrumentet deretter med med rent, lunkent vann innvendig og utvendig, og tørk grundig, gjerne med et frottehåndkle. Ikke bruk varmt vann - det kan skade lakken og klaffene. Det kan også være lurt først å ta stemplene ut av instrumentet og legge dem til side. De er hule og kan korridere innvendig.

En fleksibel rengjøringpensel kan brukes til å rense ut sleider og rør, men pass på at denne er fornyet ofte for å unngå brudd inne i instrumentet.

Bruk en lofri klut, eller en vattpinne.  Dette kan også brukes til å tørke av stemplene som skal være meget forsiktig fjernet og omsorg tatt for å sette dem tilbake i riktig rekkefølge.

Bruk bare et godt slidefett ved smøring slider, og et minimum av ventilolje på stemplene. Bruk av dårlige smøremidler kan påvirke ytelsen til instrumentet ditt.

 Hver gang når du er ferdig med å spille, løsne ventilhetter med et halvt sving. På denne måten unngår du at fuktighet forårsaker korrosjon i skruens gjenger.

Vær forsiktig med polering av lakkerte-, og sølvbelagte instrumenter. Harde slipemidler må unngås, og kun de riktige rengjøringkluter anbefales.

 Prøv å holde instrumentet i en atmosfære av jevn temperatur og fuktighet, ikke la det bli værende lenge i sollys eller nær en radiator.